Natúr mandulatej és desszert / Natural almond milk and dessert.-2020.07.09.

                                              ÜDVÖZÖLLEK BENNETEKET!
                                                              
Ma egy egyszerűen elkészíthető natúr mandulatej és desszert elkészítését mutatom meg nektek. A tej és a desszert is édesítőszer nélkül készül.

Hozzávalók:

10 dkg héj nélküli mandula (aktivált)
1 liter víz

Desszerthez:

 banán, áfonya, meggy, eper

Tej elkészítése:

A mandulát hidegvízzel jól megmossuk, tálba tesszük, öntünk rá forró vizet és hagyjuk 2-3 órát ázni, ezután eltávolítjuk a bőrét. Nem lesz semmi baja a forróvíztől, mert a mosásnál a hidegvíz eléggé lehűti a magokat. Az áztatáskor elbomlanak az enzimgátló anyagok, ezáltal újra életre kelnek az enzimek. Ha nem áztatjuk be, akkor az enzimgátlók miatt nem tudnak az ásványi anyagok rendesen beépűlni a szervezetbe. (Én áztatás után leszedem a bőrét, újra megmosom, és aszalógépben megszárítom, majd megdarálom, beteszem a turmixgépbe és öntök rá 1 liter vizet. Jól összeturmixolom). Ha jó erős a gépünk, akkor áztatás után megpucoljuk a bőrétől, megmossuk, betesszük a gépbe, ráöntjük a vizet és összeturmixoljuk. Utána egy szűrőbe valamilyen sűrű szövésű anyagot teszünk és átszűrjük. Majd összefogjuk az anyagot és jól kinyomkodjuk a még benne levő folyadékot, és már készen is van a tejünk. Ha pucolt mandulát használunk, akkor is aktiválni kell. Ez natúr mandulatej lesz. Amivel szeretnénk, azzal ízesithetjük. Minden maggal vagy diófélével így járunk el, ha tejet szeretnénk készíteni belőlük. Felhasználhatjuk reggeli műzlikhez, kávéhoz, kakaóhoz stb. A megmaradt túrószerű mandulából készíthetünk desszertet, sajtot, sajtszósz, nyers vagy hagyományos kenyérbe tehetjük. Ahogy szoktam mondani az ismétlés a tudás annyja. Tehát a mandulát összeturmixoljuk a vízzel, leszűrjük és készen is van a tejünk. Az így elkészített tejünk hűtőszekrényben 3-4 napig eltartható.

Desszert elkészítése:

Ez egy nagyon egyszerű és finom desszert, ráadásul néhány perc alatt elkészíthetjük. Egy banánt meghámozunk és villával pépesítjük. Hozzákekeverjük a mandulatúrót, teszünk bele egy marék áfonyát és meggyet. Jól elkeverjük és a tetejére teszünk 1-2 szem epret, és készen is vagyunk a finom desszertel. Adalék és hozzáadott cukortól mentes. Az édesítés a banánnal megoldott. Én a receptben a banánon kívűl fagyasztott gyümölcsöket tettem, de természetesen lehet frissel is csinálni. 
                                               FOGYASSZÁTOK EGÉSZSÉGGEL!


Receptjeim:




                                                                                                         

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pál II. levele a Korinthusbeliekhez 12.fejezet.-2023.09.11.

János jelenésekről 14.fejezet.-2023.12.11.

János apostolnak közönséges I. levele 1.fejezet.-2023.11.20.