Néhány trükk a rezisztens keményítők, étrendünkbe történő beépítésére.


 Sziasztok!

-A rezisztens keményítőröl a burgonyánál már tettem említést. A szénhidrát tartalom csökkentéséhez, alapfeltétel a főzés, pirítás, hűtés, hűtés utáni pirítás, hűtés utáni felmelegítés, valamint a sütés, fagyasztás, kiolvasztás és újra pirítás folyamata.

-Önmagában ne egyetek kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst, gabonaféléket, hüvelyeseket se, hanem valamilyen zsiradékkal (margarint száműzni az étrendből), fehérjével és rosttal kombinálva fogyasszátok el. Ezt nem lehet elégszer elmondani. 

-Meg kell próbálni egy nappal előre főzni a rizst, a burgonyát, a babot és a tésztát, és hűtőszekrénybe téve a lehűteni legalább egy éjszakán át. Étkezés előtt újra fel lehet melegíteni a keményítőt. Az újramelegítés nem csökkenti a rezisztens keményítő mennyiségét (a burgonyánál a piros és a sárga melegíthető újra).

-A főtt zabpehely helyett ki lehet próbálni joghurtba, tejbe vagy növényi tejbe áztatott nyers zabot, és egy éjszakán át lehűteni hűtőszekrényben(ez az éjszakai zab). Ha valaki mégis ragaszkodik a főzéséhez, akkor áztassa be előbb néhny órára, majd főzze meg és tegye hűtőszekrénybe egy éjszakára.

-Adjunk lencsét a salátákhoz, levesekhez, vagy adjunk a rizshez fele arányban, ezzel is csökkentve a szénhidrát tartalmat.

-Részleges lisztpótlásként ki lehet próbálni a zöld banánlisztet, az útifű lisztet, a manióka lisztet vagy a burgonyakeményítőt. A rezisztens keményítő elveszik, ha ezekkel a lisztekkel sütünk vagy főzünk. Kis mennyiséget (1-2 teáskanál) adhatunk nyers ételekhez. Pl. joghurtokhoz, turmixokhoz, szószokhoz. Főséshez inkább a kukoricakeményítőt kell használni, mert ennek nem csökken hő hatására a rezisztens keményítő tartalma.

-A rezisztens keményítő drámai módon növelheti az étrend rosttartalmát anélkül, hogy befolyásolná az élelmiszer megjelenését, ízét vagy állagát. A rezisztens keményítővel dúsított élelmiszerek a barna rizs, a barna kenyér vagy a teljes kiőrlésű tészta rostegyenértékét adhatják az étrend megváltoztatása nélkül. Ennek egyik rövid távú hatása, hogy segít hosszabb ideig teltebbnek érezni magunkat étkezés után.

-Egy valamit nem szabad elfelejteni, mégpedig azt, hogy ahhoz, hogy ne emelkedjen meg drasztikusan a vércukorszintünk, ne hízzunk el, ne legyen magas a vérnyomásunk, ahhoz csökkenteni kell a magas szénhidrát tartalmú élelmiszerek fogyasztását ( kevesebbet kell enni belőlük ), nem szabad zsiradék, rost és fehérje nélkül fogyasztani ezeket az élelmiszereket, valamint sokat kell mozogni.

 Jó egészséget kívánok Nektek!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pál II. levele a Korinthusbeliekhez 12.fejezet.-2023.09.11.

János jelenésekről 14.fejezet.-2023.12.11.

János apostolnak közönséges I. levele 1.fejezet.-2023.11.20.