Szuper vegán újévi leves és főzelék-Super vegan New Year's soup and pottage/2021.12.31.
Köszöntelek benneteket!
Most egy szuper vegán fehérjebomba leves és sűrűbb (főzelék) verziójának az elkészítését osztom
meg veletek.
Leves összetevői:
1 csésze(2,5
dl.) lencse, 1 csésze fehérbab, 1 csésze csicseriborsó, 4-5 maroknyi fagyasztott vegyeszöldség (brokkoli,karfiol,sárgarépa,zöldborsó),ízlés szerint só.
Elkésztés:
A lencsét,babot,csicseriborsót jól megmossuk szűrőben, beletesszük egy 3 literes fazékba, ráöntünk 2 liter forróvizet és egy éjszakára, legalább 8 órára beáztatjuk,
majd az áztató vzben
elkezdjük főzni. Amikor félig megfőtt adjuk hozzá a fagyasztott vegyeszöldséget és öntsünk még hozzá tisztavizet és főzzük jó puhára az egészet. Ha készen van tegyünk egy tányérba levest és adjunk
hozzá tetszés szerint fűszereket. Ezzel a leves készen is van.
A súrúbb, fözelék elkésztéséhez egy tányérba beleteszünk 1 evőkanál zabpelyhet, 1 evőkanál örőlt
napraforgó magot, 1 teáskanál őrölt lenmagot, 1 evőkanál gluténmentes sörélesztőpelyhet, 1 teáskanál búzafű port
(elhagyható), 1 evőkanál szárított búzacsírát, őrölt borst ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt petrezselymet, 1 mokkáskanál őrölt
pirospaprikát, késhegynyi őrölt csilipaprikát, egy késhegynyi őrölt füst ízű paprikát, 1 mokkáskanál őrölt kurkumát, majd erre ráöntünk a nem túl forró (maximum
40 C fokos) kész levesből és hagyjuk állni minimum 1-2 órát, hogy a
magok aktivizálódjanak, és az őrölt fűszerekből és porokból a hatóanyagok jól kiázzanak. Fontos tudni, hogy a levesen kívűl minden
más nyers állapotban van 40 fokig. Ezáltal sokkal könnyebben emészthető ételt kapunk. Én előző nap este előkészítem és beteszem a hűtőszekrénybe, másnap reggel
kiveszem, hagyom szobahőmérsékleten
melegedni, ha nagyon szükséges, akkor
mikrohullámú sütőben meg lehet melegíteni, de 1 pecenként éremes megnézni, hogy mennyire meleg, mert 40 fok
felett elpusztúlnak a nyers összetevők
enzimjei. Természetesen másképpen is meg lehet melegíteni, a lényeg az,
hogy ne legyen forró. A torkom nem, de én hidegen szeretem másnap megenni. Persze frissen is azonnal
eszek belőle.
A húshoz hasonlóan a felsorolt zöldségek, magok,
hüvelyesek és a búzafű is
tartalmazzák az összes
eszenciális aminosavat. A babnak, lencsének,
csicseriborsónak, magféléknek a hússal nagyjából megeggyezó vagy azt legtöbb esetben
meg is haladó a fehérjetartalma.
Természetesen a
levest a kényelmesebbek elkészthetik
konzervekből is. De meg lehet csinálni friss zöldségekkel is.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ!
Ui.: Természetesen
aki nem vegán vagy vegtáriánus, az tehet rá egy szelet párolt húst.
Receptek:
https://gyorgyhegedus.blogspot.com/2021/12/vegan-receptek-20211231.html