Az ecet csökkenti a glükóz- és inzulinválaszokat, és növeli a jóllakottságot kenyérétkezés után egészséges alanyoknál

 


Leírás

Objektív: Az ecetsav-kiegészítés potenciáljának vizsgálata a kenyérsütés glikémiás indexének (GI) csökkentésére, valamint a lehetséges dózis-válasz hatás értékelése az étkezés utáni glikémiára, az inzulinémiára és a jóllakottságra.

Tantárgyak és beállítás: Összesen 12 egészséges önkéntes vett részt, és a teszteket a svédországi Lund Egyetem Alkalmazott Táplálkozástudományi és Élelmiszerkémiai Karán végezték.

Beavatkozás: Három szintű ecetet (18, 23 és 28 mmol ecetsav) szolgáltak fel egy adag fehér búza kenyérrel, amely 50 g rendelkezésre álló szénhidrátot tartalmazott reggeliként, véletlenszerű sorrendben egy éjszakai böjt után. Az ecet nélkül felszolgált kenyeret referenciaételként használták. A vérmintákat 120 perc alatt vették a glükóz és az inzulin elemzésére. A jóllakottságot szubjektív minősítési skálával mérték.

Eredmények: A 30. percben szignifikáns dózis-válasz összefüggést figyeltek meg a vércukorszint és a szérum inzulinválasz tekintetében; Minél magasabb az ecetsavszint, annál alacsonyabb az anyagcsere-válasz. Ezenkívül a jóllakottság értékelése közvetlenül összefüggött az ecetsavszinttel. A referenciaétkezéshez képest a legmagasabb ecetszint szignifikánsan csökkentette a vércukorszintet 30 és 45 percben, az inzulinválaszt 15 és 30 percben, valamint növelte a jóllakottsági pontszámot 30, 90 és 120 perccel az étkezés után. Az ecet alacsony és közepes szintje szintén jelentősen csökkentette a 30 perces glükóz- és 15 perces inzulinválaszt a referenciaételhez képest. Amikor a GI és II (inzulinémiás indexek) értékét a 90 perces növekményes terület felhasználásával számították ki, szignifikáns csökkenést találtak a legnagyobb mennyiségű ecetsav esetében, bár a 120 percre számított megfelelő értékek nem különböztek a referencialiszttől.

Következtetés: A fehér búzakenyéren alapuló étkezés ecettel történő kiegészítése csökkentette a vércukorszint és az inzulin étkezés utáni válaszait, és növelte a jóllakottság szubjektív értékelését. Az ecetsav és a glükóz és az inzulinválasz szintje között fordított dózis-válasz összefüggés, az ecetsav és a jóllakottság értéke között pedig lineáris dózis-válasz összefüggés volt. Az eredmények az ecetsavat tartalmazó erjesztett és pácolt termékek érdekes potenciálját mutatják.

Az eredeti cikk itt található:

Az ecet-kiegészítés csökkenti a glükóz- és inzulinválaszokat, és növeli a jóllakottságot kenyérétkezés után egészséges alanyoknál - PubMed (nih.gov)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pál II. levele a Korinthusbeliekhez 12.fejezet.-2023.09.11.

János jelenésekről 14.fejezet.-2023.12.11.

János apostolnak közönséges I. levele 1.fejezet.-2023.11.20.