10 ALACSONY SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ ÉTEL AZ IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSÉRE

 

A COVID-19 és az influenza szezon miatt mindannyian aggódunk az immunitás miatt. A cukorbetegek hajlamosabbak a fertőzésekre, mivel a magas vércukorszint károsíthatja az immunrendszert.

Az optimális immunfunkció sok mindentől függ, és a megfelelő táplálkozás az egyik. Becslések szerint az immunrendszer 70% -a a GI-traktusban található. Nehéz elválasztani a tényeket a fikciótól, mivel olyan sok terméket forgalmaznak, amelyek elősegítik az erősebb immunrendszert. Az igazság az, hogy az immunrendszer megerősítésének legjobb módja a tápanyag-sűrű teljes ételek fogyasztása.

Számos tápanyag kapcsolódik az immunitás javításához, beleértve a fehérjét, az omega-3 zsírsavakat, a rostokat, az A, D és C vitaminokat, a cinket, a vasat és a szelént. A D-vitamin kapta a legnagyobb figyelmet egy közelmúltbeli tanulmánysal, amely összekapcsolja a D-vitamin-hiányt a COVID-19 kockázatával. Nincs azonban egyetlen olyan élelmiszer vagy tápanyag sem, amely megelőzheti vagy kezelheti a COVID-19-et. Ha étrendjéből hiányoznak bizonyos tápanyagok, beszéljen egészségügyi csapatával, mielőtt bármilyen kiegészítőt elkezdene. Ételt eszünk, nem egyedi tápanyagokat. Tehát az immunitás támogatása és a vércukorszint kezelése érdekében próbálja meg hozzáadni ezeket a tápanyag-sűrű, alacsony szénhidráttartalmú ételeket az étkezési tervéhez.

  1. Chia magok

A chia mag egy táplálkozási erőmű, amely fehérjét, rostot, omega-3 zsírsavakat, vasat és szelént tartalmaz. Két evőkanál chia mag 10 gramm rostot és 5 gramm fehérjét ad a napodhoz. Magas rost- és fehérjetartalmukkal a chia magok segíthetnek a vércukorszint egyensúlyában. A rost arra is szolgál, hogy rendszeres maradjon, és eltávolítja az egyéb mérgező anyagokat. Próbálja ki a chia magot turmixban, gabonapelyhekben, salátaöntetekben, pékárukban vagy chia pudingban.

  1. Lazac

A lazac magas omega-3 zsírsavakban gazdag zsíros hal, amely gyulladáscsökkentő hatású. A lazac D-vitamint és szelént is tartalmaz, amelyek szükségesek az immunrendszer működéséhez. A vadon fogott lazac több D-vitamint tartalmaz, mint a tenyésztett lazac. Egy 3 uncia vadon fogott lazac adagja a napi D-vitamin szükségletének több mint felét tartalmazza. A lazac jó fehérjeforrás, és a megfelelő fehérjebevitel fontos az immunitás szempontjából, mert antitesteket termel, amelyek segítik a bélgátat.

  1. Brokkoli

A brokkoli rostot, vasat, valamint C- és A-vitamint tartalmaz. A brokkoli egy keresztesvirágú zöldség, amelyet a koleszterinszint csökkentésével, a méregtelenítéssel és a rák megelőzésével hoztak összefüggésbe. A brokkoli erős antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást. Általában az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak zöldségeket, alacsonyabb gyulladásos markerekkel rendelkeznek. Egy csésze főtt brokkoli 5 gramm rostot ad, és kielégíti a C- és A-vitamin napi szükségletét. Próbálja ki a brokkolit nyersen, párolva vagy pörkölve forralás helyett, hogy maximalizálja tápanyagait.

  1. Gomba

A napfényben termesztett vagy UV-fénnyel kezelt gombák jó D-vitamin-forrást jelentenek. De nem minden gomba tartalmaz D-vitamint, ezért ellenőrizze a Táplálkozási tények panelt, hogy megnézze, a gombák tartalmaznak-e D-vitamint. Egy UV-fénynek kitett portabella gomba kielégítheti a D-vitamin napi szükségleteit. Próbálja ki a gombát húspótlóként egy receptben.

  1. Savanyú káposzta

Az erjesztett ételek probiotikumokat vagy "jó" baktériumokat és élesztőgombákat tartalmaznak, amelyek keményen dolgoznak a bél egészségének támogatása érdekében. Savanyú káposzta vásárlásakor keressen olyan márkákat, amelyek címkéjén szerepel az "élő és aktív kultúra". Vásároljon a hűtött részben, mert a hő megöli ezeket a barátságos baktériumokat. A savanyú káposzta C-vitamint és vasat is tartalmaz. A magas rosttartalmú élelmiszerek, például gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák hozzáadása segít a probiotikumok még keményebb működésében.

  1. Piros paprika

A piros paprika közel 3-szor több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. A C-vitamin segít a vas felszívódásában. Az A-vitamin nagyszerű forrása is. A piros paprika fele kielégíti a napi C- és A-vitamin szükségletét. Adjon paprikát salátához, szendvicshez, leveshez, vagy enni snackként.

  1. Tökmag

A tökmag vagy a pepita rostot, fehérjét, vasat és cinket tartalmaz. Antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást. A tökmagot héjjal vagy anélkül lehet enni. Próbálja ki a tökmagot snackként, joghurtban, gabonafélékben vagy salátában.

  1. Avokádó

Az avokádó magas rosttartalmú, és A és C vitaminokat tartalmaz. Az avokádó fele 5 gramm rostot tartalmaz. Az avokádó magas egészséges zsírtartalmú, ami segít felszívni a zsírban oldódó A és D vitaminokat. Adjon avokádót tojáshoz, szendvicsekhez majonéz-helyettesítőként, vagy élvezze a guacamole mártást.

  1. Gyömbér

A gyömbér az émelygés és a gyomorproblémák természetes gyógymódjaként ismert. A gyömbér nem tartalmaz vitaminokat vagy ásványi anyagokat, de gazdag antioxidánsokban, és segíthet a légzőrendszerben. Próbáljon egész friss gyömbért hozzáadni ételeihez vagy italaihoz, például gyömbérteához.

  1. Spenót

A spenót tele van A-vitaminnal, és C-vitamint, rostot és vasat tartalmaz. A spenót antioxidánsokat is tartalmaz az immunrendszer támogatására. Kerülje a spenót túlfőzését, hogy maximalizálja tápanyagait. Próbáljon ki friss spenótot saláta alapjául, vagy adjon hozzá friss spenótot levesekhez, tésztákhoz vagy mártásokhoz.

Ebben az évben az influenza elleni védőoltás nagyon fontos, mivel mind az influenza, mind a COVID-19 fertőző légzőszervi betegségek. Az ADA influenza elleni védőoltást ajánl minden cukorbetegnek, ezért győződjön meg róla, hogy beszerez egyet!

szerző: Christine McKinney, RD LDN CDE

Az eredeti cikk itt található: 

10 alacsony szénhidráttartalmú étel az immunrendszer erősítésére - A Johns Hopkins betegkalauz a cukorbetegséghez (hopkinsdiabetesinfo.org)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pál II. levele a Korinthusbeliekhez 12.fejezet.-2023.09.11.

János jelenésekről 14.fejezet.-2023.12.11.

János apostolnak közönséges I. levele 1.fejezet.-2023.11.20.