A fagyasztás és pirítás hatása a fehér kenyér glikémiás válaszára

 


A kenyér fagyasztása csökkenti a szénhidrátokat?


A diétázó emberek gyakran távol maradnak a kenyértől, különösen a fehér kenyértől, mert magas glikémiás indexe vagy GI lehet, ami az inzulin- és cukorszint megugrását okozhatja, éhes és fáradt maradva. Ez az oka annak, hogy sokan keresik a módját, hogy továbbra is gond nélkül élvezhessék kenyerüket.

Egyesek azt állítják, hogy a fehér kenyér fagyasztása és pirítása kevesebb cukrot tartalmaz. A tanulmányok azt is felfedezték, hogy a fagyasztott és kiolvasztott fehér kenyér alacsonyabb GI-vel rendelkezik. De vajon a kenyér fagyasztása csökkenti a szénhidrátokat és a cukrot? Hogyan működik, ha ez a helyzet?

Mi történik a szénhidrátokkal a fagyasztott és pirított kenyérben?

A szénhidrátok mindig is rossz hírt kaptak a makrotápanyagok világában a különböző lehetőségek és veszélyek miatt.

A szervezet inzulinszintjének rossz időben történő növekedése rossz híreket jelenthet az általános testalkatára nézve. Ha azonban a megfelelő időben növeli, például amikor élvezi a testépítő edzést, szinte néhány varázslatos dolgot tehet, amelyek segítenek az izmok csomagolásában. A jelenséget 3Rd Az izom törvénye.

A GI vagy glikémiás index a szénhidrátok hatását méri a szervezet vércukorszintjére. Azok a szénhidrátok, amelyek az emésztés során gyorsan lebomlanak és gyorsan felszabadítják a glükózt a véráramba, magas glikémiás indexgel rendelkeznek. Másrészt a lassan lebomló szénhidrátok apránként felszabadítják a glükózt a véráramba, ami azt jelenti, hogy alacsony glikémiás indexük is van.

Az önmagában fogyasztott fehér kenyeret mindig is standard referenciaként használták a földrajzi jelzésű élelmiszerekhez. A szakértők felfedezték, hogy ha fagyaszt vagy pirít egy darab fehér kenyeret, a glikémiás indexe megváltozik. Sokan azonban nem tudják vagy nem veszik észre ezt.

A 2008-as kutatás során a tesztalanyok fehér kenyeret kaptak, és elvégezték a standard glükózgörbe tesztet. Más napokon az alanyok fehér kenyeret ettek, amelyet fagyasztottak és utána felolvasztottak. Megpirították a kenyeret is, és megpróbálták kombinálni a fagyasztást és a pirítást.

Az eredmények azt mutatták, hogy ha a fehér kenyeret lefagyasztják és felolvasztják étkezés előtt, a glikémiás index akár 31% -kal is csökkenhet. Egyszerűen fogalmazva, a szénhidrátok lassabban hatnak. Alapvetően úgy tűnik, hogy a keményítők fagyasztása megváltoztathatja a dolgokat.

A dolgok azonban csak jobbak lesznek. Amikor a fehér kenyeret pirítják, a GI akár 25% -kal is alacsonyabb a sima fehér kenyérhez képest.

Ez azt jelenti, hogy ha lefagyasztja és pirítja a fehér kenyeret, akkor élvezheti a kenyeret, amely akár 39% -kal alacsonyabb glikémiás indexgel rendelkezik.

Mi történik, ha fagyasztott fehér kenyeret pirít?

A fagyasztott fehér kenyér pirítása segíthet csökkenteni a vércukorszintre gyakorolt hatását. A GI vagy glikémiás index a szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerekhez használt minősítési rendszer. A GI megmutatja, hogy minden étel milyen gyorsan befolyásolhatja glükóz- vagy vércukorszintjét, ha önmagában fogyasztja az ételt.

A jó hír itt az, hogy a kutatók felfedezték, hogy a fagyasztás, a kiolvasztás és a fehér kenyér fogyasztása akár 31% -kal is csökkentheti a GI-t.

Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a kenyérben jelenlévő keményítőmolekulák teljesen más szerkezetet vehetnek fel a fagyasztás és a leolvasztás folyamata során, mielőtt pirítanák.

1. A kenyér fagyasztása csökkenti a szénhidrátokat? - Összegyűjtött asztal (gatheredtable.com)

2. A fagyasztás és pirítás hatása a fehér kenyér glikémiás válaszára - PubMed (nih.gov)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pál II. levele a Korinthusbeliekhez 12.fejezet.-2023.09.11.

János jelenésekről 14.fejezet.-2023.12.11.

János apostolnak közönséges I. levele 1.fejezet.-2023.11.20.