Mit eszek az önkéntes karanténban / What I eat in volunteer quarantine
Üdvözöllek benneteket!
Úgy gondoltam, hogy megosztom veletek,
miket is eszek az önkéntes karanténom idején. Nagyon egyszeű ételek és olcsók is. Természetesen veganizálva készítem el, de aki nem vegán, az csinálja meg
hagyományosan. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy még akkor bevásároltam tartós élelmiszereket, amikor nálunk még nem volt járvány. Elsőnek egy nyers gombalaves, majd a veganizált tojásos krumli nyers zöldégkeverékkel
receptjeit osztom meg veletek. A zöldségkeverék nálam alap ételnek számít, mert szinte mindenhez felhasználható. Lássunk hozzá.
NYERS GOMBALEVES
Hozzávalók:
100 gramm gomba ( amilyet szeretsz, én csiperkével csinálom )
1 ek (evőkanál)
zabpehely
1 ek szárított búzacsíra
1 ek szárított búzacsíra
2 tk (teáskanál ) lenmag (őrölt vagy liszt formályában )
2 tk napraforgó mag (őrölt vagy liszt )
1 mk (mokkáskanál) só
1 mk őrölt
pirospaprika
1 mk őrölt
petrezselyem
1 mk vöröshagyma por
1 mk őrölt bors, őrölt köménymag és egyébb tetszés szereinti
fűszerek
ELKÉSZÍTÉS:
A gomba kivételével a többi hozzávalót egy kb. fél literes leveses csészébe tesszük, ráöntünk 2 dl hideg vizet,és fél órát hagyjuk ázni. Ezután hozzáadjuk a felaprított gombát. Ha
fagyasztott gombával csináljuk, akkor
annyi forró vizet adunk hozzá, amennyi a
csészébe fér. Így meleg gombalevest fogunk kapni. Amennyiben nem fagyasztott gombával csináljuk, akkor a felforralt vizet 5 pecig
hagyjuk kihűlni, és csak ezután öntsük a csészébe.
TOJÁSOS KRUMPLI
Hozzávalók:
1 db nagyobb krumpli
1 db nagyobb fej vöröshagyma (vagy lilahagyma)
1 mokkáskanál kurkuma
1 mokkáskanál fokhagymapor
1 mokkáskanál fekete só
1 evőkanál sörélesztő pehely
1 dl. víz
1 teáskanál kókuszzsír vagy egy
kevés olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS:
Egy lábosban héjában megfőzzük a
krumlit. Én nem teszek a vízbe sót, mert a tojás elég sós, és ha mégis
kellene, akkor utólag meg lehet sózni. Amíg fő a krumpli, a hagymát félbevágjuk ,felszeleteljük és olajon
megpirítjuk egy serpenyőben. Ezt követően elkészítjük a tojást. A
kurkumát, fokhagymaport,fekete sót és a sörélesztő pelyhet egy mélytányérba, vagy tálba tesszük és ráöntjük az 1 dl vizet. Jól elkeverjük, és így olyan állagú lesz, mint
a tojás. Ha a krumpli megfőtt, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és beletesszük a tojásba. Jól elkeverjük és állni
hagyjuk 10-15 percig, hogy jól átvegye a
krumpli a tojásos ízt. Ezután a már megpirított hagymára öntjük az egészet, és tetszés szerinti
keménységűre megsütjük. A sütés idejétől függ, hogy lágy, krémes, vagy keményebb, darabosabb lesz.
ZÖLSÉGKEVERÉK
Hozzávalók:
Sárgarépa (kis lyukú reszelőn reszelve)
Cékla (kis
lyukú reszelőn reszelve)
Fehérrépa morzsásra darálva ( ez önállóan, a rizst
váltja ki a nyers vegán konyhában )
Paprika apróra vágva (akár vegyes színű is lehet)
Paradicsom apróra vágva
Uborka apróra vágva (lehet cukkini vagy mindkettő)
Az elkészült zöldségkeveréket és a tojásos
krumplit, egy tányérratesszük egymás mellé.
Ez a mennyiség két napra készült (80 deka
lett). Elosztjuk két napra, amit szintén megfelezünk.
Vacsorára a zöldsékkeverék másik fele, plusz a banán.
A napi gyümölcs adagom: 2 alma, 1 banán, mérettől függően 1/2-1 narancs és kb. 2-2 dkg mazsola és datolya.
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ!
1.Gombaleves
2.Hagyma pirítás3.Tojás hozzávalói
4.Vegán tojás
5.Kockára vágott krumpli és tojás
6.Tojásban áztatott krumpli
7.Tojásos krumli sütése
8.Komplett ebéd
9.Napi gyümölcsök
10.Nassolás
Megjegyzések
Megjegyzés küldése