Sokkal egészségesebb lesz a brokkoli, ha így készítjük el


A brokkolit tartják az egyik legegészségesebb zöldségnek, ami elsősorban egy benne található vegyületnek, a szulforafánnak köszönhető. De hogyan érdemes elkészíteni a zöldséget, ha elsősorban az egészségünket tartjuk szem előtt? Egy kutatás ennek próbált utánajárni.

Az utóbbi években egyre több szó esik a brokkoliról, az egészségtudatos táplálkozás hívei valósággal ódákat zengenek a zöldség jótékony hatásairól. Korántsem mindegy azonban, hogyan készítjük el ezt a vadkáposztafajtát – derül ki a ScienceAlert cikkéből.

A zöldség elsősorban a benne található szulforafánnak köszönheti a jó hírét.

Kutatások kimutatták, hogy a vegyület csökkenti a vércukorszintet, fenntartja a bélflóra egyensúlyát, valamint a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Nem csoda, hogy már szulforafán-kivonatot tartalmazó „brokkolitabletták” is kaphatók a piacon.

Ugyan a hasonló készítmények remek táplálékkiegészítők lehetnek, mégis jobban járunk, ha magát a zöldséget fogyasztjuk. De hogyan érdemes elkészítenünk a brokkolit, ha azt szeretnénk, hogy minél több szulforafán kerüljön a szervezetünkbe? Egy tanulmány ennek próbált utánajárni.

Tudni kell, hogy az élő brokkolipalánták kevés szulforafánt, viszont jelentős mennyiségű glükozinolátot tartalmaznak, amely előbbi vegyület előanyagának számít.

A feldarabolt zöldség több szulforafánt tartalmaz

Sokkal egészségesebb a brokkoli, ha így készítjük el - Hamu és Gyémánt (hamuesgyemant.hu)

https://www.sciencealert.com/scientists-reveal-a-healthier-way-to-cook-broccoli-but-theres-a-catch

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pál II. levele a Korinthusbeliekhez 12.fejezet.-2023.09.11.

János jelenésekről 14.fejezet.-2023.12.11.

János apostolnak közönséges I. levele 1.fejezet.-2023.11.20.