Paprikás krumli lencsével(vegán) / Paprika potatoes with lentils (vegan)

                                                       Üdvözöllek benneteket!

Az egyik nagy kedvenc ételem receptjét fogom most megosztani nektek, ami nem más, mint a lencsés paprikás krumpli. Ez egy szuper finom étel és persze egészséges, tápláló. Sok vegán és vegetáriánus nem eszik krumplit a keményítő tartalma miatt. Ez persze butaság, mert könnyen orvosolható ez a probléma, egyébként pedig sok más ételben is van. Az adagok természetesen változóak, hiszen attól is függ, hogy hány személynek készül és mekkora az étvágya az illetőnek. Ezért csak az összetevőket adom meg és az elkészítés módját. De csapjunk a közepébe és jöjjön a recept.

Lencsés paprikás krumpli (vegán)

Hozzávalók:

Lencse

Krumpli

Vörös vagy lilahagyma

Fokhagyma

Só, bors, őrőlt pirospaprika, sűritet paradicsom vagy ketchup

Olaj vagy kókuszolaj (zsír)

Elkészítés:

A lencsét és az apró kockákra vágott krumplit külön edényekben beáztatjuk egy éjszakára. Ezzel csökkentjük a lencse puffasztó hatását és krumpliból pedig kiázik a keményítő jelentős része. Ezután egy lábosban vagy fazékban felmelegítjük a zsiradékot, apróra vágjuk a hagymát és egy kevés vízzel és sóval fedő alatt megpároljuk, majd a fedőt levesszük és kevergetés mellett megpirítjuk. Ha megbarnult a hagymánk, akkor beletesszük a lencsét, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd lefedjük és megfőzzük. Ha menet közben szükséges, adjunk hozzá még vizet. A keletkező habot egy evőkanállal eltávolítjuk. Ha megfőtt, akkor beletesszük a krumlit és tovább főzzük. Szükség esetén még annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje. Ha félig megfőtt, beletsszük a fűszereket és a paradicsomot. Így elkerülhetjük, hogy keserű legyen az ételünk. Addig főzzük, amíg nagyjából a krumli fele krémesre fő. Ekkor már fedő nélkül főzzük, hogy a felesleges víz elpárologjon. Főzés közben kavargatni kell, nehogy leégjen. Egészen fantasztikus íze és krémes állaga lesz így. Mint már mondtam a hozzávalók mennyiségét a saját igényeiteknek, izléseiteknek megfelelően adagoljátok. Bízok benne, hogy ez az egyszerű, ám nagyon finom étel elnyeri a tetszéseteket.

Húsevők is megcsinálhatják, de nekik azt ajánlom, hogy jó sok füstölt kolbászt süssenek bele a hagymával együtt, majd a felét vegyék ki belőle és úgy készítsék el. A másik felét akkor kell beletenni, amikor a maradék vizet főzzük le a krumpliról. Nagyon finom lesz. Én is voltam húsevő, tudom mit beszélek.

Jó étvágyat kívánok hozzá!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pál II. levele a Korinthusbeliekhez 12.fejezet.-2023.09.11.

János jelenésekről 14.fejezet.-2023.12.11.

János apostolnak közönséges I. levele 1.fejezet.-2023.11.20.